De koppen breken om groen te kweken

Toen Vrije Basisschool De Ceder als eerste school startte met het project ‘Maak van je school een Groene Oase’, was er al heel wat groen op de speelplaats. De leerkrachten merkten een effect op de kinderen: ze ruzieden minder, verveelden zich amper en waren rustiger. En daarom wilde de school nog een stapje verder gaan. 

De leerkrachten en de leerlingen staken de koppen bij elkaar om ideeën te spuien. Die toetsten ze af bij de begeleiders van MOS Antwerpen en samen tekenden ze een inspirerende leer- en leefomgeving uit. Vervolgens ging Regionaal Landschap Rivierenland aan de slag om die ideeën werkelijkheid te doen worden. 

Voor elke leerling een plekje

Het resultaat van al dat denk- en doewerk: een speelplaats opgedeeld in aparte plekjes vol planten, bomen en struiken. Elk plekje beantwoordt aan de noden van de leerlingen: er is een plaats om tot rust te komen, er zijn klimtoestellen, leerlingen kunnen met de bal spelen en er is plaats om op ontdekking te gaan. De aanplanting van het groen in De Ceder is nu afgerond. Om dat te vieren, ontvingen een tiental leerlingen van het zesde leerjaar en enkele leerkrachten het label ‘Groene Oase’ van gedeputeerde Jan De Haes.

Lisbeth, de groene leerkracht van De Ceder, vertelt: “We zijn zo blij met het extra groen op onze speelplaats. Er werden dromen bevraagd en ontwerpen uitgedacht. Vrijwilligers, ouders, kinderen en leerkrachten staken samen de handen uit de mouwen. Als school zijn we fier op het resultaat. We zien onze kinderen elke dag opnieuw genieten, ontdekken en samen spelen!”

Label 'Groene Oase'

De provincie Antwerpen zorgde voor de financiering en coördinatie om van de speelplaats van De Ceder een groene oase te maken. Gedeputeerde voor Milieu en Natuur Jan De Haes: “Een ontharde en groene speelplaats biedt heel wat voordelen. Kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen. En buitenlessen zetten bovendien aan tot onderzoekend leren en verhogen de concentratie. Ook het klimaat profiteert mee: Door scholen te ondersteunen bij het ontharden en vergroenen van hun speelplaatsen, werken we aan een biodiverse, klimaatveilige provincie.” 

De voordelen van vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen, versterken ze hun immuunsysteem, leren ze beter omgaan met risico en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.