Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor milieu en natuur: “Hobbeldonk is in 2010 ontworpen als water- en avonturenspeeltuin met de natuur als leidraad. Met natuurlijke materialen en uitdagende structuren hebben we een plek gecreëerd die zowel de fantasie als de motorische vaardigheden van kinderen stimuleert. Hobbeldonk heeft een enorme aantrekkingskracht en blijft een essentiële speelomgeving voor onze jeugd.”

De renovatie van Hobbeldonk bevat een strategische aanpak om het waterpeil gelijkmatig te houden, met zones die afwisselend droog kunnen vallen en een permanente waterzone die functioneert als een biologische buffer.

Optimale toegankelijkheid laat iedereen genieten

Gedeputeerde Mireille Colson, bevoegd voor groen- en recreatiedomeinen: “Als provincie ondersteunen we scholen bij het vergroenen van hun speelplaatsen. Natuurlijk spelen verbetert niet alleen de motoriek van kinderen, maar ook hun concentratie en algemene gezondheid. Daarom vonden we de renovatie van Hobbeldonk broodnodig. Toegankelijkheid was een prioriteit: de speelplaats is nu uitgerust met een ‘belevingspad’ dat toegankelijk is voor minder mobiele bezoekers. Zo kan iedereen genieten van deze prachtige natuurlijke speelomgeving.”

Op het pad worden, in samenwerking met Toerisme Provincie Antwerpen, nog picknickplaatsen ingericht met aangepaste tafels waarbij je makkelijk met een rolwagen kunt aanschuiven. Bovendien wordt op het volledige wandelpad tussen de hoofdparking en het Boshuis geïnvesteerd in extra zitbanken om even op adem te komen of gewoon te genieten van het mooie domein.