Erik De Bruyn, projectmanager bij C-biotech en gewezen milieudeskundige van de stad Antwerpen, is de drijvende kracht achter het project.
“Dit project heeft de ambitie om uit te groeien tot het leidende Europese living lab in Europa”, aldus Erik De Bruyn. “We passen de meest geavanceerde technologie toe zoals drone-monitoring van de groei van de planten en van de PFAS-opname, state of the art grondwatermonitoring en analysetechnologie.”
“Het project kadert in een wereldwijde aanpak die voor bodem- en grondwatersanering vergelijkbaar is met wat Ocean Clean Up betekent voor de oceanen.”
Gedeputeerde Jan De Haes benadrukt het belang van dit project voor de provincie Antwerpen.
“Biologische afbraakmethoden voor PFAS zijn een veelbelovend onderzoeksgebied. Universitaire werkgroepen buigen zich over nieuwe interdisciplinaire samenwerkingsverbanden. Voor de provincie Antwerpen spelen duurzaamheid en betaalbaarheid een belangrijke rol. Door externe expertise in te roepen bij het ecologisch bestrijden van vervuiling, werken we aan een biodiverse, klimaatveilige provincie.”
Dat dit unieke project op de terreinen van Campus Vesta kan doorgaan, heeft te maken met drie verschillende factoren. Door de grote oppervlakte zijn er veel mogelijkheden om te experimenteren met verschillende technieken. Bovendien is de zone met PFAS-vervuiling duidelijk afgelijnd. Een derde factor zijn de relatief stabiele PFAS-waarden.
Het project zit nog in een studiefase. Het is zeker nog drie jaar wachten op resultaten.