Dankzij de nieuwbouw heeft PTS Mechelen voortaan 200 plaatsen in de eerste graad. De investering van 6,1 miljoen past binnen de ambitie van de provincie Antwerpen om blijvend te investeren in kwaliteitsvolle, duurzame en energiezuinige schoolinfrastructuur. 

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “PTS Mechelen houdt de vinger aan de pols van de nieuwste ontwikkelingen op onderwijsgebied, en mét succes gezien onze stijgende leerlingenpopulatie. In deze infrastructuur zullen we de technisch geschoolde medewerkers waar de bedrijfswereld vandaag nood aan heeft, kunnen opleiden in de best mogelijke omstandigheden. We kiezen bij PTS Mechelen dan ook voluit voor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), wat zich niet alleen uit in ons opleidingsaanbod maar ook in het ontwerp van het nieuwe gebouw, waarbij gebruik is gemaakt van duurzame en energiezuinige bouwtechnieken en het toepassen van de principes van circulair bouwen. Onze inspanningen om kwalitatief onderwijs aan te bieden gaan hand in hand met onze ambities om steeds duurzamer te bouwen.”

De keuzes die gemaakt werden voor de nieuwbouw passen binnen het provinciaal klimaatplan, Plan Vandaag, en zijn afgestemd op alle hedendaagse noden zoals comfort en energieverbruik. 

Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Logistiek, vult aan: “Een zo laag mogelijk energieverbruik en een isolerende, luchtdichte buitenschil vormden belangrijke doelstellingen bij het opmaken van dit ontwerp. Daarnaast zochten we naar een optimale keuze van duurzame, actieve en passieve technieken om de toekomstige (energie-)normen te behalen. Net zoals in het provinciehuis en bij Kamp C zal een warmtepomp met een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) en betonkernactivering het gebouw verwarmen én verkoelen. Daarnaast zijn er zonnepanelen, doorgedreven isolatie en een balansventilatie met warmterecuperatie voorzien.”

Maar ook de inrichting gebeurde met hoogkwalitatief en modern lesmateriaal. “We investeren als provincie in onze leerlingen en leerkrachten; ze verdienen een inspirerende omgeving om uit te groeien tot professionals en vakmannen van de toekomst!”, vertelt Luk Lemmens. “Bovendien liggen de praktijk- en theorieklassen in elkaars verlengde zodat de leerkracht onmiddellijk iets kan tonen of de leerlingen de proef op de som kunnen nemen.”  

Dat PTS Mechelen leerlingen opleidt tot veelgevraagde experten, blijkt ook uit de getuigenis van Technisch Directeur Kathleen Massant: “Ik zag tijdens de bouwwerken heel wat oud-leerlingen langskomen, zowel voor de aanleg van de groenpartij buiten, als voor de infrastructuur- en elektriciteitswerken. Het maakt me bijzonder trots dat zij hier mee komen bouwen aan onze school van morgen.

Een warme thuis voor de eerste graad

Blok G is voorbehouden voor de jongste leerlingen. Zij starten aan het middelbaar, wat voor sommigen best spannend kan zijn. In samenspraak met de directie besteedde architectenbureau HASA niet alleen veel aandacht aan duurzaam en innovatief bouwen, maar ook naar het creëren van een aangenaam schoolklimaat. Dankzij de keuze van materialen (hout, metaal, retro tegeltjes), zachte kleuren en de aanwezigheid van grote ramen, werd de nieuwbouw heel gezellig, licht en open. Een warme thuis, met veel natuurlijk daglicht en uitzicht op groen. 

“We vonden het belangrijk dat zowel leerlingen als leerkrachten zich hier goed voelen en zin krijgen om samen te leren en experimenteren in de praktijklokalen. Vandaar ook de nabijheid tussen theorie- en praktijklokalen”, licht technisch Directeur Kathleen Massant toe. “Er was bovendien ook oog voor detail. Zo vind je bijvoorbeeld kleine knopjes op de armleuning naar gelijkenis met deze van de statige trap in het oudste gebouw, een erfgoedmonument; het is evenwel ook een praktisch element om te verhinderen dat jonge pubers zomaar naar beneden glijden.” 

De leerlingen krijgen ook een aparte toegang tot de school met groene buitenruimte en een eigen fietsenstalling. 

De naam van het nieuwe gebouw werd gekozen door de leerlingen zelf. Groentjesblok is zowel een knipoog naar de nieuwe eerstejaarsleerlingen, de landbouw- en tuinbouwopleidingen, waar PTS Mechelen ook bekend om staat, als naar de oorspronkelijke benaming, G-blok.

PTS Mechelen organiseerde een wedstrijd, die gewonnen werd door Juul Verheyen, leerling uit het tweede jaar: “Groentjesblok staat voor de combinatie van de jongsten, de groentjes, de groenten uit de serre en de groene omgeving van de school.” Juul mocht het gebouw dan ook plechtig mee openen.

Zoveel meer dan tuinbouw

PTS Mechelen is voor veel mensen uit de omgeving enkel gekend als ‘de tuinbouwschool’. “We zijn een beetje slachtoffer van ons eigen succes.”, lacht algemeen directeur Kim Vervenne. “Leerlingen komen van ver voor onze opleidingen agrotechnieken en tuinaanleg. Daar zijn we uiteraard trots op! Maar veel mensen uit het Mechelse weten niet wat er nog allemaal achter onze gevel schuilgaat. Met de recente investeringen in onze STEM-blok en de opening van onze nieuwe Groentjesblok, kunnen we heel wat nieuwe leerlingen verwelkomen in een rustige, groene omgeving, op een boogscheut van Mechelen centrum. We willen verder groeien in richtingen als STEM en techniek. Want het is net die kruisbestuiving tussen onze richtingen en mix van interesses, die van onze leerlingen sterke professionals maakt.”