De nieuwe ontsluiting is 250 meter lang en verbindt het provinciaal overstromingsgebied Molenbeekse Plassen met de ’s Herenbaan, een voor wandelaars belangrijke missing link met de trage wegen van Kleine Steylen in Boom. Om de nieuwe trage weg aan te leggen, kocht de gemeente Rumst een grondstrook van 10 meter langsheen de Molenbeek.
Regionaal Landschap Rivierenland werd aangesteld voor de uitvoering van het project en Provincie Antwerpen nam 10% van de kosten voor haar rekening.
“De provincie Antwerpen realiseerde al zo'n achttien overstromingsgebieden, waarbij ook veel aandacht geschonken werd aan de ecologische waarde. Wanneer we investeren in water, moet de natuur meesurfen. Maar ook voor de mens moet er een onmiddellijke meerwaarde zijn. Het gebied richten we toegankelijk in om te genieten: wandelen, rusten, spelen. En dus makkelijk bereikbaar voor fietsers en wandelaars. Zo wordt ruimte voor water, meteen ook ruimte voor de natuur en ruimte voor de mens”, aldus Jan De Haes, gedeputeerde voor milieu en Regionale Landschappen.
“Deze nieuwe voetweg past in het gemeentelijke beleidsplan om meer wandel- en fietswegen met elkaar te verbinden en zo duurzame mobiliteit te verhogen. Tegelijk willen we inzetten op het versterken van de Molenbeek als groenblauwe verbinding”, verduidelijkt schepen Geert Antonio. “In de winterperiode planten we nog een gemengde haag langsheen de trage weg en nadien zaaien we een inheems bloemenmengsel in.”
Bloemenpluktuin, kunstwerk en outdoor fitness Bloemen zijn er ook op het naastgelegen Molenbeekveld. Daar verrees recent de snijbloemenpluktuin van lokale ondernemers Bruno en Kathleen onder de naam ‘Germaine & Hortense’. Bezoekers kunnen er hun eigen boeket komen plukken of een workshop volgen. Ook in de Molenbeekse Plassen zelf valt er voortaan meer te beleven. Aan de hoofdtoegang plaatste kunstenaar Benny De Smet van DSB-ART een imposante metaalsculptuur van een Vlaams melkschaap, opgebouwd uit recuperatiematerialen zoals bestek, veren, kettingen en tandwielen.
De gemeente koos voor het Vlaams melkschaap, omdat dit met uitsterven beschermde schapenras van plaatselijke schapenboer Alfred Michiels het begrazingsbeheer in het gebied uitvoert. Het kunstwerk dient als eyecatcher om buurtbewoners te prikkelen een kijkje te komen nemen in het overstromingsgebied. Wie het gebied bezoekt, kan zich ook sportief uitlaten in de natuur en de gezonde buitenlucht.
Schepen Geert Van der Auwera blikt vooruit: “Het infobord van de start-to-run wordt vernieuwd en eind september start een aannemer met het plaatsen van vijf outdoor fitnesstoestellen, verspreid langsheen het wandelpad. Sporters kunnen een QR-code scannen en zien dan verschillende oefeningen voorgedaan door trainers van het Rumstse sport- en gezondheidscentrum Gym Tonic.”
De plaatsing van het kunstwerk en de outdoor fitnesstoestellen kaderen in het project ‘Buurtstroom’, waarmee Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. partners de beleving van natte natuur verhoogt in 6 provinciale overstromingsgebieden. Het krijgt hiervoor middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen. Ook gemeente Rumst steunt het project en werkt mee als partner.