“Samen met het Regionaal Landschap Rivierenland en de gemeenten planten we deze bomen dan ook op plaatsen waar ze ongestoord mogen groeien. We kiezen voor lindebomen omdat zij streekeigen zijn en symbool staan voor trouw en bescherming. De provincie is immers al jaren actief in de regio met projecten rond natuur, landschap en open ruimte. Gemiddeld gezien bestaat wel 60% van deze eerder stedelijke regio uit open ruimte, in Boechout is dat zelfs iets meer. Wij zijn dan ook erg verheugd met het engagement van deze acht besturen en Regionaal Landschap Rivierenland, zo zetten we samen in op kwalitatieve landschappen en open ruimte”, verduidelijkt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Leefmilieu.
De provincie Antwerpen ondersteunt de Regionale Landschappen financieel en inhoudelijk voor hun werking rond landschapskwaliteit. De provincie voorziet aanvullend op de huidige subsidies nog 160.000 euro financiële ondersteuning voor Regionaal Landschap Rivierenland. Zo wordt een dynamische, inhoudelijke werking in de toetredende gemeenten gegarandeerd.
“Deze toetreding tot het Regionaal Landschap is ook een belangrijke versterking van het Gebiedsprogramma Zuidrand, waarin we ons buigen over de thema’s open ruimte, landschapskwaliteit en landschapsbeleving. Naast het Regionaal Landschap en het openruimteproject is ook de streekvereniging Zuidrand actief met betrekking tot erfgoed, cultuur en toerisme. Kortom, de gemeentes krijgen nu een totale ondersteuning om het landschap te verbeteren, trage wegen aan te leggen, vergroening van speelplaatsen te realiseren, te werken aan hun biodiversiteit, erfgoed, …”, licht gedeputeerde Luk Lemmens toe, bevoegd voor het gebiedsprogramma Zuidrand.